درست است که پدر و مادرها، مربیان و در یک کلمه بزرگترها لازم است مراقب بچهها باشند و از آنها محافظت کنند؛ اما به همان اندازه هم ضرورت دارد راههای رویارویی با ترس، غم و حتی فاجعه را به آنها یاد دهند. اصلا پدر و مادرها میدانند درک و دریافت کودکان از فاجعه چیست و با کودکی که دچار فاجعه شده، بهتر است چگونه رفتار کنند؟ مثلا وقتی سیل یا زلزله میآید؛ توفان میشود یا خانهای آتش میگیرد یا بچهها، پدر بزرگ یا مادربزرگ خود را بر اثر کرونا یا هر بیماری دیگری از دست میدهند، بزرگترها میدانند چطور باید به کودکان خود دلداری بدهند و آنها را آرام کنند؟
بروز فجایع طبیعیای همچون سیل، زلزله، رانش زمین، طوفان و… اتفاقاتی پیشبینیناپذیرند. از سویی احتمال فجایع انسانی همچون آتشسوزی، انفجار و… را هم نباید از نظر دور داشت. حال چگونه میتوان کودکان را با این اتفاقات آشنا کرد، بهگونهای که آرامششان خدشهدار نشود؟
یا اینکه در صورت بروز این قبیل اتفاقات، چگونه میتوان آرامش را به کودکان بازگرداند؟ کتاب «کودکان و رویارویی با فاجعه» به والدین یا سرپرستان کودک میآموزد که در صورت بروز چنین فجایعی چگونه سبب قوت قلب کودکان شوند، آنها را آرام کنند و خود نیز آرامش بیشتری کسب کنند. برای مثال، میبایست از کودکان خواست که دربارهی اتفاق رخداده بیشتر صحبت کنند، یا اگر از نظر تکلم دچار مشکلاند، احساساتشان را با نقاشی کشیدن و اجرای نمایشهای عروسکی ابراز کنند.
در کتاب «کودکان و رویارویی با فاجعه» به موضوعاتی چون «فاجعه چیست، تاثیرات فاجعه بر بچههای کوچکتر، عوامل ایجاد خطر بیشتر برای کودکان و…» پرداخته شده است. همچنین در این کتاب، تمرینهای کوتاهی آمده که به خواننده کمک میکند با پاسخ دادن به پرسشها و مقایسه آنها با یکدیگر به یک راه حل عملی دست پیدا کنند. این کتاب که به همت گروه نویسندگان چنینگ نوشته شده و مانا رجبزاده آن را ترجمه کرده است. این اثر از مجموعه «کتاب راهنما» است که اطلاعات مفیدی را درباره ازدواج موفق، غلبه بر افسردگی، مدیریت خشم و رویارویی کودکان با اتفاقات بد در اختیار خواننده قرار میدهد. شرکت انتشارات فنی ایران، ناشر این کتاب و این مجموعه است و آن را در ۳۲ صفحه و به قیمت ۱۲ هزار تومان عرضه کرده است.